Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\www\bokkepruik.nl\www\libraries\cms\application\cms.php on line 464 Leer mie de Vechte kennen

Leer mie de Vechte kennen

Dit zinnetje hoor ik mijn schoonvader een echte Hardenberger met grote regelmaat gebruiken, vooral op momenten dat dit ook vaak echt van toepassing is.
In mijn geval kan je dat nog wat meer letterlijk nemen; daar ik ondanks dat ik 20 jaar in dit gebied woon, nog steeds je reinste import ben, want het enige dialect wat ik beheers is dat van mijn eigen geboorte streek West Friesland.

Desondanks waren er toch nogal veel momenten waarop je me samen met mijn dochter Iris regelmatig langs de waterkant kon vinden om salamanders, rivierkreeft, stekelbaarsjes, zoetwatermossels en kikkerdril op te vissen om met haar toch maar zoveel mogelijk mijn liefde voor het water te delen.
Tevens wilde ik haar laten zien dat er vooral langs deze mooie rivier nog erg veel prachtige planten en ook kruiden groeien iets wat me vooral opvalt op een van die schaarse momenten dat ik tijd heb om te gaan vissen.

Dit zijn vooral ook de momenten waarop je over veel dingen wat meer nadenkt bijvoorbeeld; dat het erg jammer is dat een groot deel van de kennis van vooral geneeskrachtige kruiden en culinair prima te gebruiken kruiden verloren gaat terwijl er een overvloed van staat en dat het er niets van te lijden heeft als ze met beleid geplukt worden.

Zo zijn er nog wel meer mooie dingen die verloren gaan zoals het in mijn ogen prachtige beroep van beroepsvisser op het binnenwater, vaak mensen die alles weten van het water, de omgeving en vooral van alles wat hier in leeft.
Mogelijkerwijs zijn dit zijn ook de mensen die ons misschien meer kunnen vertellen over de mogelijkheden van de teelt van de steeds schaarser wordende snoekbaars of de volgens vissers te veel voorkomende rivierkreeft (waarom wordt die eigenlijk niet bevist, het zou toch geen slechte zaak zijn om in onze restaurants een ander prachtig vechtdal product op de kaart te zetten?)

En waarom zou er geen forel in de Vecht kunnen worden uitgezet ?
Misschien heeft de forel wat meer stroming nodig, maar het zou wel erg leuk zijn voor de steeds populairder wordende vliegvisserij en weer een mooie nieuwe toeristische mogelijkheid voor het Vechtdal samen met de misschien weer langzaam terugkomende zeeforel?

Verder word de Vecht op alle fronten steeds mooier gemaakt met meanders, vistrappen en prachtige stukken waar ze kan overlopen bij veel regen.
Het enige wat ik nog mis is wat leuke kleine strandjes in de bochten die vroeger schijnbaar vanzelf in de bochten ontstaan waren.
Dit weer uit de verhalen van diezelfde schoonvader die daar erg veel plezier heeft gehad!
Waarschijnlijk is het een kwestie van wat stenen weghalen op de juiste plaats.

Hierbij nog een recept wat ontstond door gesprekken met mijn schoonmoeder over kruudmoes en balkebrij en nog vele andere streekgerechten. Laten we maar zeggen dat het een eigentijdse versie is van hetzefde maar dan wat anders en liefst met zo veel mogelijk kruiden van onze mooie Vechtoever.

Eet smakelijk!

Jaap

Sallandse snoekbaars

In de oven gebakken snoekbaars met snijbonen en een eigentijdse kruudmoes.
Recept voor ca. 4 personen:

  • 640 gram snoekbaarsfilet
  • 500 gram snijboontjes
  • foreleitjes
  • 40 gram gerookte palingfilet
  • Evt. serveren met gekookte aardappels

Voor de bovenkant:

  • 6 sneetjes brood zonder korst (in blokjes gesneden)
  • 25 gram gehakte sjalot
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 ei
  • 25 gram boter
  • zout/peper/snufje nootmuskaat

Saus:

  • 3 dl visbouillon
  • ½ glas witte wijn
  • 25 gram gehakte sjalot
  • 40 gram boter
  • Zout/peper

Kruidenmengsel:

  • 1 el dille
  • zout/peper
  • 1 el roomse kervel
  • 1 el bieslook
  • 2 el zuring

Bereiding:

Voor de bovenkant:
brood, sjalot en peterselie (niet te) fijn maken in de keukenmachine
boter, ei en smaakstoffen even meedraaien.

Dit mengsel in een laagje van ca. ½ cm aanbrengen op de reeds gezouten en gepeperde vis. De stukken vis op een vetvrij papier in een ovenschaal of een stalen ring doen.
Voor het serveren 8 a 10 minuten bakken in een oven van ca. 220 graden.

Saus:
De visbouillon, wijn en sjalot reduceren tot ca een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid. Dan de boter er door kloppen. De paling en de gort toevoegen. Op het allerlaatste moment de kruiden met uitzondering van de zuring toevoegen, de zuring wordt bij het serveren over de saus gestrooid.

De bonen licht aanbakken in een Tefal-pan. Hierop de gebakken vis en de saus eromheen scheppen. De zuring over de saus strooien. Garneren met wat foreleitjes. Eventueel serveren met gestoomde nieuwe aardappels.