Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\www\bokkepruik.nl\www\libraries\cms\application\cms.php on line 464 Paddestoelen

paddestoelenPaddestoelen

In afwachting van de volgende volle maan met liefst wat regen, helaas voor de zonaanbidders natuurlijk, maar het helpt allemaal om de paddestoelen weer uit de grond te laten schieten. En dan maar hopen dat er weer veel van die lekkere soorten bij zijn, zoals: eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, cantharellen en oesterzwam, die niet alleen het mooiste bio, eko en scharrelvoedsel van ons land zijn, ze groeien ook nog eens zomaar overal!

Niet alleen in het bos maar op de meest onverwachte plaatsen zoals langs de snelweg of gewoon in de tuin, het enige wat je er voor moet doen is er oog voor hebben, wel oppassen want het word vrij snel een afwijking die best gevaarlijk is, vooral bij het auto rijden.

Buitenlanders vooral uit de landen oostelijk van ons hebben al lang in de gaten dat er in onze streek veel en kwalitatief mooie paddestoelen groeien, zij snappen er dan ook niets van dat we die allemaal zomaar laten weg rotten en kapen ze om die reden met autoladingen weg om ze 15 km verderop in Duitsland aan restaurants en op de markt te verkopen om op deze manier de trabant snel in te wisselen voor een golfstationwagon en de volgende keer nog wat meer paddo’s te kunnen laden.

Het is natuurlijk ook eigenlijk te zot voor woorden dat je in ons land geen paddestoelen mag plukken (weer een van die vele kolderieke Nederlandse regels) want in feite is het niets anders als een appel van een boom plukken en zolang je geen takken van de boom breekt word deze er niets minder van, dus met netjes afsnijden en wat eerbied voor de natuur betrachten.

Er is waarschijnlijk niets aan de hand als we alleen die paar eetbare soorten plukken dan blijven er naar mijn mening nog ruim voldoende over van de slordige 500 soorten die hier groeien en die kunnen we dan ook uitgebreid in al hun pracht bewonderen. Het is natuurlijk wel verstandig om ze even te laten controleren als je niet precies weet wat je doet. Dat kan bij Duitse apothekers met speciaal vignet boven de deur, wat betekent dat ze hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Misschien is dit in Nederland een mooie taak voor de mensen van staatsbosbeheer en politie als ze het niet meer zo druk hebben met oppassen dat er vooral niemand paddestoelen plukt. Want wat is nou fijner dan een dag in de vrije natuur met de hele familie en terug komen met een mandje paddo’s of bramen en daar met z’n allen een heerlijk maaltje van maken, bijvoorbeeld de cantharellensoep hieronder. 

JAAP ISTHA'S RECEPTUUR VOOR: CAPPUCINO VAN CANTHARELLEN

Benodigdheden voor 8 personen

Ingrediënten:

  • ½  liter melk
  • ½ liter kippenbouillon (voor vegetariërs alleen melk 1 liter)
  • 500 gram paddestoelen
  • 1 eetlepel poeder van gedroogde cantharellen
  • 1 borrelglas madera
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

De cantharellen 250 gram aanzweten, poeder erbij, dan melk, kippenbouillon en madera toevoegen en ongeveer 15 minuten laten trekken, vervolgens in de blender fijn maken en op smaak brengen, dan door een fijne zeef wrijven en in een kop of bord serveren met de rest van de cantharellen(eerst even gaar smoren in wat boter) en afmaken met opgeklopt melkschuim en een snufje paddestoelenpoeder.