Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\www\bokkepruik.nl\www\libraries\cms\application\cms.php on line 464 Jubileum 20 jaar in het Vechtdal

Jubileum 20 jaar in het Vechtdal

In dit jubileumjaar 2012 overdenk ik de jaren die ik nu in het Vechtdal vertoef en zal ik een poging te doen te vertellen waarom ik nu - zoals ik me net realiseer na jarenlang zwerven viahuisgemaakte jam allerlei prachtige plaatsen op deze aardbol - al 20 jaar op deze plek in het Vechtdal ben blijven hangen. Natuurlijk omdat het een landschappelijk prachtige plek is; je kan er nog van alles vinden in de natuur. Onder andere allerlei kruiden, bloemen, fantastische paddestoelen, groenten en vis uit de steeds schoner wordende Vecht. Alleen jammer dat er nog steeds niets van de nog steeds talrijker wordende rivierkreeft mag worden gevangen het zou een prachtig Vechtdal product zijn. En dan natuurlijk de mensen die allemaal even trots zijn op hun product en daar ook alles voor doen, zoals wij dat in ons bedrijf ook doen.

Zoals een boer die een complete buffelkudde uit Italië laat overkomen en van de melk de mooiste kazen en andere producten maakt.

Een jager die ons het mooiste wild uit deze omgeving brengt en daarbij ook nog de mooiste verhalen over de jacht vertelt en tevens met hart en ziel duidelijk maakt hoe belangrijk het voor de wildstand is dat er met grote kennis van zaken word gejaagd zodat deze zo gezond blijft; zo niet nog beter wordt.

Een gedreven molenaar die een prachtige ouderwets goede kwaliteit meel komt brengen waar wij dan weer ouderwets lekker brood van kunnen bakken zonder allerlei moderne toevoegingen. 

Aspergeboeren die al zolang we hier zitten een geweldige kwaliteit asperges komen brengen, tegenwoordig zelfs perfect geschild.

Weer andere types geven hun baan er aan en riskeren het complete hebben en houwen, kopen ergens in voormalig Oost Duitsland voor een in mijn ogen enorm bedrag een bierketel; verhuizen deze naar het Vechtdal en werken dag en nacht om met weer de beste ingredienten een aantal geweldige streekbieren te brouwen die nu al in een zeer grote straal rond Gramsbergen verkocht worden.

Waneer al dit soort mensen en de anderen die ik nog niet heb genoemd, dan ook nog midden in Hardenberg een gezamelijke winkel beginnen “de Baander” genaamd dan wordt het natuurlijk wel erg makkelijk om te genieten van de eerlijke en heerlijke producten uit het Vechtdal.

Tevens nog al die mensen die je op straat, in de winkel en in ons restaurant tegenkomt die je wijzen op nieuwe streekproducten of streekgerechten of soms gewoon een hele mooie plek in het Vechtdal omdat ze er gewoon trots op zijn.

Dit alles en natuurlijk diegenen waar je het allemaal mee deelt maken leven, werken en natuurlijk koken hier zo prettig dat je er inmiddels 20 jaar met plezier bent blijven hangen. Allemaal dingen die me aan mijn oma doen denken die ook mijn eerste chef-kok was en me tijdens mijn jeugd in de Noord-Hollandse duinstreek de liefde voor het koksvak bijbracht en hoe je met simpele verse producten een geweldig maal kon maken. Een voorbeeld hiervan is oma’s appel en rabarberjam die je in ons bedrijf nog steeds tegenkomt bij het ontbijt en in allerlei zoete gerechten.

Hierbij het recept:

  • 500 gram gewassen rabarberbokjes
  • 500 gram appelblokjes
  • 500 gram geleisuiker speciaal (van Gilze)
  • theelepel kaneel

Doe alle ingrediënten samen in een ruime pan met een dikke bodem breng al roerend aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten door pruttelen, doe de jam hierna zo heet mogelijk in een schone jampot, sluit het deksel en zet de pot op z’n kop weg op een doek zodat deze na afkoelen nog een flinke tijd bewaard kan worden. Erg lekker in de yoghurt, op gebak, bij het ijs of gewoon op vers gebakken brood. Eet smakelijk!

Jaap Istha